Erkend darmspecialist

De diëtisten bij Livade zijn Erkend Darmspecialist.

De laatste jaren staat de wetenschap op z'n kop als het gaat om de darmen en hun relatie met onze totale gezondheid. Steeds meer ziektebeelden worden in relatie gelegd met een "zieke" darm. De diëtisten van Livade zijn op dit gebied erkend gespecialiseerd. Deze erkenning hebben we gekregen na het behalen van de opleiding tot darmspecialist. Ook als onze collega specialisten of artsen niets kunnen vinden kunnen wij u wellicht verder helpen.

 

Maagklachten

Maag/darmproblemen zijn in onze praktijk de meest voorkomende klachten. Dit kunnen heel duidelijk maagzuurklachten of darmkalchten zijn, maar meestal zijn de klachten een beetje 'vaag'. Oorzaken van deze klachten kunnen zijn het hebben van te weinig maagzuur (voelt aan als te veel aan maagzuur), het (ongemerkt) afnemen van de verteringsfunctie van de alvleesklier. Ook het toenemen van chronische ontstekingen aan de maagdarmslijmvliezen verloopt meestal sluipend en traag. Onopgemerkt veranderd, de maagzuurkwaliteit, de werking van de pancreas als orgaan kan steeds verder achteruit gaan. Het is niet ondenkbaar dat u dan met uw klachten niet op passende wijze wordt behandeld. Wie weet wordt of bent u naar huis gestuurd met de boodschap ‘we kunnen niets vinden’. Dit is een misvatting! De dietisten van Livade weten precies wat ze hiermee moeten doen!

 

Micro-organismen

Als we het over de darmen hebben, spreken we vaak over micro-organismen. Dit zijn bacteriestammen die in het maag-darmkanaal voorkomen. De verzamelnaam voor deze bacteriën is het microbioom. De samenstelling van het microbioom wordt voornamelijk bepaald in de eerste drie a vier levensjaren. Verschuivingen in dit microbioom zijn echter wel mogelijk. Factoren die hiervoor kunnen zorgen zijn onder andere: stress, leeftijd, voeding, eetgewoontes, antibiotica en omgevingsfactoren. 

 

Ziektebeelden

Veranderingen zijn niet altijd verkeerd, maar wanneer er wordt gesproken van een disbalans in het microbioom kan dit klachten veroorzaken als; PDS, leaky gut, allergieën, astma, burn-out, depressie, immuunziekten, eczeem of psoriasis, chronische ontstekingen (Crohn en Colitis) en reumatische klachten.

 

Onderzoeken

Bij Livade werken we met meerdere laboratoriums samen, dit is afhankelijk van de klachten en van hetgeen wat we willen onderzoeken. Wij interpreteren de uitslagen en maken deze leesbaar en bruikbaar voor onze cliënten. Aan de hand van de uitslagen wordt er een voedingsinterventie samengesteld om de klachten te reduceren en te zorgen voor een optimale gezondheid.