Noten- en zadencrackers 

 

Ingrediënten

43 gram amandel meel

43 gram zonnebloempitten

43 gram pompoenpitten

43 gram chia zaadjes

43 gram sesamzaadjes

1 tl. Psyllium vezels poeder

1 tl. Zout

60 gram gesmolten kokosolie

240 ml kokend water 

 

Bereiding: 

  1. Verwarm de over voor op 150 graden. 

  2. Meng alle droge ingrediënten in een schaal. 

  3. Voeg het kokende water toe aan de droge ingrediënten en meng dit goed door elkaar

  4. Meng dit door elkaar totdat het een bal deeg is. 

  5. Bekleed de bakplaat met bakpapier

  6. Leg het deeg op een bakplaat en leg er nog een vel bakpapier bovenop. Rol het deeg nu gelijkmatig met de deegroller. 

  7. Verwijder de bovenste laag bakpapier en bak af in de over (40-45 minuten) (hou ze tussendoor wel in de gaten, of het niet te hard gaat). 

  8. Als ze klaar zijn moet je ze nog even laten afkoelen op de bakplaat.

  9. Zodra ze zijn afgekoeld, kun je ze doormidden breken. 

 

Groente omelet met zalm

 

Voor 1 persoon:

✨3 eieren

✨ Halve ui

✨ Halve paprika

✨ 5 cherry tomaatjes

✨ 1/3 komkommer

✨ 50 gram zalm of kipfilet

✨Kruiden naar keuze

 

Hoe maak je het?

Doe 3 eieren in de pan samen met groenten naar keuze 🍳. Beleg de omelet eventueel nog met wat kipfilet of zalm en wat rauwkost erbij. Tadaaa zo heb je binnen 15 minuten een gezonde en voedende lunch van eiwitten en vetten op je bord liggen 😍👩🏼‍🍳

 

Tip: Maak de dubbele hoeveelheid, zodat je de volgende dag een omelet koud kan ontbijten of als lunch kan meenemen!

Paleo brood; zonder koolhydraten 

Ingrediënten:

  • 200 gram amandelen of hazelnoten

  • 200 gram pompoenpitten

  • 85 gram lijnzaad

  • 85 gram sesamzaadjes

  • 115 gram zonnebloempitten

  • 60 gram pecannoten of walnoten

  • 1 el venkelzaad geplet

  • 2 tl zout

  • 6 eieren

  • 80 ml kokosolie gesmolten of olijfolie

  • ½ tl witte wijn azijn

 

Bereiding:

  1. Verwarm de over voor op 150 graden

  2. Meng de droge ingrediënten in een grote kom

  3. Voeg de eieren en de olie toe aan het droge beslag, meng dit goed door elkaar.

  4. Doe het deeg in een (niet ingevette/plakkende) broodpan en bak het dan 60 minuten in de oven.

  5. Als het brood gaar is, laat het dan helemaal afkoelen voordat je het uit de pan haalt.

     

Bottenbouillon

De voedingsstoffen in bottenbouillon helpen het darmslijmvlies te herstellen, verminderen ontsteking en bevorderen slaap en een rustig hoofd. Je kunt het drinken in de ochtend of gebruiken om je soep, groentes of vlees in te maken.

 

Om de bouillon zelf te maken:

1 karkas van biologische kip of 450 gram botten (mergpijpjes, kippenbotten)

2 theelepels appelazijn

1 theelepel zout

2 teentjes knoflook

2 liter water

1-2 wortels, bleekselderij, ui

 

Hoe bereid je het:

  1. 24 uur koken met een slow cooker of in een grote soeppan, je kunt het al na 8 uur gebruiken, maar 24 uur heeft het meeste effect.

  2. Giet het af met een vergiet om kleine stukjes eruit te halen.

  3. Je kunt de bottenbouillon nu af laten koelen, het vet zal aan de bovenkant stollen, dit kun je er nog afhalen.

 

✨ Bietencarpaccio met geitenkaas✨

Benodigdheden:

✨4 rode bieten

✨100 gram zachte geitenkaas

✨1 komkommer

✨ Cherry tomaatjes

✨ Gemengde ongezouten noten

✨ Peper en himalaya zout naar smaak

✨ 2 theelepels oregano 

 

1. Kook de rode biet
2. Snij de komkommer en rode biet in plakken 🥒
3. Leg ze om en om op een bord en strooi de geitenkaas in brokkeltjes eroverheen
4. Snij de tomaat in parten en leg deze in het midden
5. Versier de bietencarpaccio met wat olijfolie, peper, himalayazout en oregano eroverheen
6. Strooi er nog een handje ongezouten noten overheen 🌰🥜

Avocado-ei spread voor op de boterham

 

Ingrediënten (voor 6-8 boterhammen)
1/2 avocado
2 hardgekookte eieren
1 tl mosterd
3 tl (plantaardige) kwark
Peper en bieslook naar behoefte

Hoe maak je het? 👩🏼‍🍳👨🏻‍🍳
1. Prak de eieren en de avocado
2. Voeg de mosterd, kwark, peper en bieslook doorheen 🌶
3. Meng alles met elkaar tot een geheel

Hartige ei muffins

 

Wat heb je nodig (voor 6 ei muffins)

⭐️4 plakjes kipfilet
⭐️4 eieren
⭐️Halve paprika
⭐️10 cherry tomaatjes
⭐️4 theelepels tomatenpuree
⭐️Peper en oregano

👩🏼‍🍳 Snij alle groenten en kipfilet fijn en kluts de vier eieren in een bakje. Voeg de groenten toe aan het ei. Daarna voeg je de tomatenpuree en kruiden toe en roer je dit goed door.

🤍 20 minuten op 180 graden in de oven en de ei muffins zijn klaar

Falafel salade 

Wat heb je nodig:
🥬50 gram ijsbergsla
✨Halve rode ui
🥒1/3 Komkommer
🌻1 eetlepel zonnebloempitten
🧀 25 gram feta kaas
✨Handje olijven
✨50 gram falafel
✨ aftoppen met een dressing van balsamico

WORTELSPREAD🥕
Voor pp jouw boterham/cracker of als dip

 

Ingrediënten:
• 250g wortels
• 3 eetlepels cashewnoten
• 2 eetlepels olijfolie
• Knijpje limoensap
• 1 theelepel honing
• 1 theelepel Kurkuma
• Snufje peper & zout
• 1 theelepel paprika poeder
• Knoflookpoeder
• Sinaasappel schil geraspt

Bereidingswijze:
1. Snijd de wortels in stukjes.
2. Breng een kleine pan met water aan de kook. Voeg de wortel en cashewnoten toe, kook voor 5 – 10 minuten.
3. Pureer de gekookte wortel/cashewnoten samen met de olijfolie tot een gladmengsel.
4. Voeg alle kruiden toe (naar smaak).

Amandelmeel pannenkoekjes

Benodigdheden: 

  • 1 ei

  • 40 gram amandelmeel

  • 50 ml amandelyoghurt

 

Voor de notencrumble: 

  • 5 gram walnoten, 5 gram pecannoten, 5 gram amandelen, 5 gram hazelnoten

 

Topping: 

  • Rood fruit (zoals aardbeien, bosbessen, bramen en frambozen), munt, 1 eetlepel kokosyoghurt

 

Bereidingswijze pannenkoekjes:
1. Vermeng het amandelmeel en het bakpoeder.
2. Roer het eigeel samen met de amandelmelk goed door elkaar en voeg het meelmengsel toe.
3. Sla vervolgens in een vetvrij kom de eiwitten stijf
4. Spatel alles door elkaar
5. Bak er daarna mooie dikke ronde pannenkoekjes mee

Notencrumble
1. Meng de noten door elkaar en bak ze gedurende 15 minuten bruin in een oven op 175 graden

Topping
1. Was het fruit en maak het schoon
2. Snij de aardbeien in stukjes

Serveer vervolgens de pannenkoekjes op een bord. Leg er een eetlepel kokosyoghurt op, samen met de notencrumble en het fruit. Garneer met de munt blaadjes. 



 

 

Koude rode bieten salade

 

Ingrediënten voor één portie
• 70 g ongekookte zilvervliesrijst
• 200 gr voorgekookte bieten
• 100 gr voorgekookte kikkererwten
• halve kleine ui
• halve appel
• 1 el alpro ongezoet
Naar smaak
• bieslook
• basilicum
• italiaanse kruiden


Bereiding
1. Kook de rijst gaar, en laat dit vervolgens afkoelen
2. Snijd ondertussen de rode bieten in blokjes van ong. 1 cm
3. Snipper de ui en de appel
4. Voeg de rijst, bieten, ui en appel bij elkaar, en doe hier een lepel alpro bij
5. Naar smaak kun je verse of gedroogde kruiden toevoegen

Courgette-prei-mosterd soep

Ingrediënten voor 4 personen
• 1 prei
• 1 courgette
• 1 ui
• 2 teentjes knoflook
• 1 bouillonblokje
• 12 tl grove mosterd (bijv. bio grove mosterd van de AH)
• 2 el zonnebloemolie
• 700 ml water
• zout en peper naar smaak


Bereiding
1. snijd de courgette in blokjes, de prei en de ui in ringen
2. hak de knoflook fijn
3. fruit de ui en de knoflook enkele minuten in de zonnebloemolie in een hoge pan
4. voeg de courgette en de prei toe
5. voeg 700 ml water en het bouillonblokje toe, laat dit 20 min staan
6. voeg 2 el grove mosterd toe aan de soep, en pureer het mengsel
7. voeg naar smaak zout en peper toe
Tip: ook lekker met wat uitgebakken spekjes!

Goed gevulde omelet

Benodigdheden:

  • 2 eieren
  • ½ courgette, in halve maantjes gesneden
  • 1 handje cherrietomaatjes, door vieren gesneden
  • 1 handje olijven, gehakt
  • ½ rode ui, fijngehakt
  • 1 handje rucola
  • 1 handje champignons, in plakjes gesneden
  • 1 el kokosolie of olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

 

Bereidingswijze:

  1. Verhit een beetje kokosolie of olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  2. Voeg de ui en courgette toe en bak tot de courgette zacht begint te worden, ongeveer 5 minuten.
  3. Voeg de champignons en tomaten toe en bak nog eens 2-3 minuten.
  4. Klop de eieren in een kom en voeg zout en peper naar smaak toe.
  5. Giet de eieren over de groenten in de koekenpan en roer zachtjes door totdat de eieren beginnen te stollen.
  6. Strooi de gehakte olijven eroverheen en laat de omelet nog een paar minuten op laag vuur koken totdat de eieren volledig gaar zijn.
  7. Garneer met rucola en serveer warm.

Poke bowl van kip

 

Ingrediënten (voor 2 porties)

  • 200 gram kipfilet
  • 80 gram ongekookte zilvervliesrijst
  • 1/2 mango
  • 1/2 komkommer
  • Geraspte wortel
  • 1 avocado
  • 2 el sesamzaad
  • 0% chilisaus

 

Bereidingswijze

  1. Kook de rijst zoals op de verpakking staat beschreven en doe dit in een kom
  2. Snijd de kipfilet in blokjes en doe ze in een kom. Meng deze met de chilisaus en ketjap goed door elkaar
  3. Laat dit even goed intrekken en bak vervolgens de kipfilet tot deze gaar is
  4. Doe alle ingrediënten mooi versierd/verdeeld bovenop de rijst in een schaal